Si ta lehtësoni dhe mjekoni kapsllëkun te foshnjat dhe fëmijët

Fëmijët që vuajnë nga kapsllëku manifestojnë jashtëqitje të rralla, çdo 5-6 ditë dhe në formë shumë të ngurtë.

b_1479634926-1165999Gjithsesi ky problem mund të ndodhë edhe në jashtëqitjen e përditshme që paraqesin formë të fortë dhe të thatë.
Ky është një fenomen i rrallë për bebet që ushqehen me gji, pasi qumështi i nënës konsiderohet të ketë efekt të butë laksativ.

Kapsllëku shpesh ndodh gjatë kalimit nga ushqyerja me qumështin e nënës tek qumështi formulë, ose kur ushqime të tjera futen në dietën e foshnjës.

Një nga shkaktarët mund të jetë edhe dehidrimi, kur fëmijët gjatë ditës pinë pak lëngje. Shkaktar mund të jetë edhe konsumimi i artikujve të rinj ushqimorë.

Në pjesën më të madhe të rasteve fëmijët e vegjël që vuajnë nga kapsllëku janë ata që rriten me qumësht artificial. Por kjo gjë ndodh edhe me fëmijët që ushqehen me gji nga nëna.

Kur simptomat janë të forta, duhet ta diskutoni këtë me pediatrin. Në të njëjtën kohë ju duhet të provoni taktikat më poshtë.

Rritni marrjen e lëngjeve

Jepini bebes sasi më të mëdha lëngjesh dhe veçanërisht ujë, përveç vakteve. Nisni me rreth 60-120 ml lëngje. Asnjëherë në asnjë rrethanë nuk duhet të zëvendësoni vaktin me ujë. Uji duhet të përdoret si shtesë.

Provoni lëngjet e frutave

Nëse prova me ujin nuk është rezultative, provojeni me një sasi ekuivalente lëng molle të freskët ose lëng dardhe të freskët.

Provoni kumbullat

Për më tepër, nëse fëmijës i është dhënë ushqim, përpiqu të shtosh në mënyrë progresive kumbulla të bëra pure në vaktin e frutave.

Masazhoni barkun e fëmijës

Me fëmijën tuaj, në shpinë, vendosni dorën tuaj në kërthizë. Duke përdorur një mocion në drejtim të akrepave të orës, masazhoni barkun e fëmijës në rrathë të cilat sa vijnë dhe zmadhohen. Ndiqni sinjalet e fëmijës suaj se sa shumë presion ju duhet për të përdorur. Nëse ajo grindet apo qan, ju jeni duke ushtruar shumë forcë.

Jepini bebit një banjë të ngrohtë

Ideja është se uji i ngrohtë do të ndihmojë fëmijën tuaj të relaksohet, duke lejuar trupin e tij për të lënë të shkojë atë që ai është duke mbajtur. Kur ju të jeni duke e tharë bebin kjo është gjithashtu kohë e përkryer për të provuar dhe teknikën e masazhimit të barkut të bebes.

Nëse problemi vijon dhe shkakton dhimbje të forta, përdorni një supost glicerine të përshtatshëm, por vetëm në raste të veçanta. Pas kësaj menjëherë kontaktoni dhe konsultohuni me pediatrin. MOS PËRDOR laksativë apo lubrikantë përbërja e të cilëve nuk bazohet në ujë.

Çfarë nuk duhet të bëni?

Për shkak se foshnjat janë të vogla ato shpejt mund të dehidratohen. Në asnjë rast nuk rekomandohet përdorimi i vajit mineral, enemas, ose laksativëve stimulues tek fëmija tuaj.

Nëse asnjë nga këshillat e mësipërme mbi lehtësimin e kapsllëkut të fëmijës suaj nuk ka funksionuar, vizita në një mjek është e nevojshme për të eliminuar çdo mundësi që fëmija të ketë probleme shëndetësore.

Temat
Shëndet

Të afërta