“Një kontinent i ri nga Afrika”: Pamje që tregojnë çarjen masive të tokës në Kenia (Video)

Kenia po ndahet ngadalë në Luginën e Rift. Gjeologët kanë thënë se lëvizjet masive të Tokës të hënën në mëngjes kanë lënë pasojat e thella në Qarkun Narok. Në...

Kenia po ndahet ngadalë në Luginën e Rift. Gjeologët kanë thënë se lëvizjet masive të Tokës të hënën në mëngjes kanë lënë pasojat e thella në Qarkun Narok.

Në kryqëzimin e me rrugën e Mai Mahiu-Narok, ajo që ishte kohët e fundit një tokë e pjellore tashmë është zvogëluar në një hapësirë të thyer, që është 50 metra e thellë dhe më shumë se 20 metra e gjerë.

Ky vend, megjithatë, është vetëm një nga dhjetëra, ndoshta qindra pika të tjera të dobëta në Luginën e Riftit të Madh, i cili kalon nëpër kontinentin Afrikan nga Mozambiku, thonë shkencëtarët.

Katër vende në Bririn e Afrikës – Somalia dhe gjysma e Etiopisë, Kenia dhe Tanzania – pritet të ndahen nga Afrika për të formuar një kontinent të ri – të referuar si Plani Somal – në rreth 50 milion vjet.

Shirat vetëm sa e kanë acaruar situatën duke larguar hirin dhe duke nxjerrë në pah plasaritjet e mëdha të tokës, përcjell bw.

Tektonika e pllakave ose zhvendosja e masave të Tokës bazohet në argumentin se guaska e jashtme e Tokës është e ndarë në disa pllaka që kalojnë mbi mantelin, shtresën e brendshme shkëmbore mbi bërthamën.

Toka ka nëntë pllaka të mëdha – Amerika Veriore, Paqësori, Euroaziatike, Afrikane, Indo-Australiane, Australiane, Indiane, Amerikën e Jugut dhe Antarktikën – të quajtur sipas formave të tokës mbi to.

Temat
BotëLajme

Të afërta