Sondazhi i KDI-së: 43 për qind e qytetarëve nuk dinë asgjë për marrëveshjet e Brukselit

Kryetari i Komunës, Agim Bahtiri, ka pritur përfaqësuesit e KDI-së: Jeta Krasniqi, Violeta Haxholli dhe Artan Murati, të cilët ia kanë prezantuar hulumtimin e bërë në temën “Transparenca e dialogut Kosovë-Serbi: Këndvështrimi i qytetarëve”.

Sipas këtij hulumtimi, 43 për qind e qytetarëve të Republikës së Kosovës janë deklaruar se nuk janë në dijeni për asnjë nga marrëveshjet e arritura në kuadër të këtij procesi në Bruksel.

Në të njëjtin hulumtim, 33 për qind e qytetarëve të anketuar kanë deklaruar se kanë njohuri për Marrëveshjen për parimet themelore për krijimin e asociacionit të komunave me shumicë serbe, 21 për qind për Marrëveshjen për rivitalizimin e urës dhe 13.8 për qind, për Marrëveshjen e parë të parimeve që rregullojnë normalizimin e marrëdhënieve.

Ndërsa, nga analizimi i shkallës së informacionit që qytetarët kanë për këto marrëveshje në bazë të përkatësisë etnike, ka dalë se komuniteti serb është më i informuar.

Po në këtë sondazh të KDI-së, është vënë re se 76 për qind e qytetarëve janë të pakënaqur me mbikëqyrjen e Kuvendit të Kosovës ndaj Qeverisë për procesin e dialogut, 75 për qind e tyre janë shprehur të pakënaqur me përfshirjen në dialog përmes mekanizmave praktik siç janë debatet apo konsultimet publike.

Kryetari i komunës, Agim Bahtiri, e ka vlerësuar punën e KDI-së rreth kij sondazhi, duke shtuar se sa angazhimi i tij në biseda në Bruksel, ka qenë vetëm lidhur me rivitalizmin e urës dhe nënshkrimin e marrëveshjes për përcaktimin e kufijve administrativ midis dy komunave.

“Unë mund të ju them se kam qenë mjaft transparent sa i përket dy çështjeve të biseduara në Bruksel në të cilat unë kam qenë i përfshirë. Për këto çështje kamë folur haptas dhe e kam njoftuar opinion e gjerë, si para se të shkoj në biseda, ashtu edhe pas përfundimit të tyre. Mendoj se transparenca rreth dialogut duhet të jetë maksimale”, ka thënë ndër të tjera kryetari Bahtiri.

Temat
LajmeVend

Të afërta