Berisha godet rëndë Ramën: Beogradi është Meka e jote

Vizitën e kryeministrit Edi Rama në Beograd dhe deklaratave të tij për Kosovën, e ka kritikuar edhe ish-kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha. Ai në një status të gjatë në Facebook e ka publikuar fjalimin që e ka mbajtur në Parlament. Në këtë fjalim Berisha e ka goditur rënë Ramën duke i thënë se Beogradi është Meka e jote. “Këtu kemi një gjë; Meka e bllokmenve hoxhist shqiptarë dihet botërisht se ishte Beogradi.

Po kështu sot Meka e bijve te tyre ,e neo-bllokmenëve është Beogradi”, ka shkruar Berisha.
Ky është reagimi i plotë i Berishës:

Nga fjala ime dje ne parlament per marredheniet me fqinjet dhe viziten e Edi Rames ne Beograd!

-duhet të kemi një ndërgjegje, një vetëdije, nëse flasim për marrëdhënie shqiptaro – serbe, këto marrëdhënie do njohin sukses, dhe jemi të interesuar për sukses, atëherë kur ato për palën shqiptare i prinë Kosova. Cdo përpjekje për të vendosur në hije Kosovën është reminishencë e tradhëtisë së vjetër kombëtare e bllomenëve të vjetër, e kthyer nga bllokmenët e rinj.

-A mund të thuash që çështja çame nuk ekziston? S’mund ta thuash kurrë, sepse ajo ekziston. Se ajo është një çështje ndërgjegje njerëzore në radhë të parë. Ka një spastrim etnik, ka një krim të papërshkrueshëm aty, ka një mashtrim. Kolaboracionizëm ka patur në gjithë Europën por çamët kanë luftuar dhe nuk mund të shkelësh mbi gjakun e tyre nëse do t’i qëndrosh të drejtës dhe te vertetes historike. Natyrisht çdo lloj insinuate për rivendikime territoriale është absolutisht e gabuar.

Zoterinj deputete, zonja deputete

Zoti kryetar,

kam dhe një çështje që dua të shpreh mendimin tim, lidhur me diskutimet që bëhen për marrëdhëniet me fqinjët dhe dua të te them këtu se, në tërësi marrëdhëniet me fqinjët, falë doktrinës së Davutoglu të “zero problemeve me fqinjët”, me keqardhje duhet ët them se problemet me fqinjët janë sot më serioze se ndonjëherë më parë. Po pse? Nuk them se pala shqiptare ka bërë akte të cilat e kanë përkeqësuar marrëdhënien, jo nuk e them këtë. Por them se pala shqiptare, si e papërgjegjshme ka pranuar fermentimin e problemeve. Fermentimi i problemeve është problem madhor në vetvete. Ne kemi probleme me fqinjët, por ne jemi të dënuar të bëjmë gjithçka për zgjidhjen e tyre me dialog dhe në mënyrë konstruktive. Unë mendoj se, gabimi më i madh është nëse këto probleme përdoren për qëllime elektorale. Ato nuk i shërbejnë cilitdo që i përdor. Me fqinjët ne duhet të jemi serioz dhe sigurues, duke i trajtuar dhe qëndruar në çdo problem. Por mund të evitohet diplomacia e megafonit. Ajo nuk të sjell gjë. Të jep duartrokitje po asgjë tjetër. Unë po marr problemin çam.

Me datën 13 janar 91’ në takimin e parë me një kryeministër e kame fjalen ne takimin me Kostandin Micotaqise që kam patur unë me tre a katër bashkëpunëtorë në hotel Dajti, ja kemi ngritur çështjen çame. E ngrita në Stamboll, edhe aty kam qënë me tre a katër vetë, kryeministri Mitsotaqis me tha se sa herë takohemi po këtë problem më ngre ti. Po, i thashë, unë këtë problem do të ngre, sa here qe te takohemi po të duash takohu ose jo me mua, por unë, sa herë të takohemi këtë problem do ta kem çështje të dytë ose të tretë. Pra domethënia e kësaj ishte që, po të duash mos më tako por nëse më takon unë këtë problem do ta ngre. Ky problem, me gjithë komplikimet që lindën, u trajtua në çdo diskutim, dhe u konkretizua në traktatin e miqësisë dhe bashkëpunimit, i cili ka një meritë të jashtëzakonshme. Eshtë dokumenti i parë ligjor që sanksionon kufinjtë. As Enver Hoxha nuk kishte vënë kufinj. Një pjesë e madhe e kufirit të Jugut ishte pa asnjë piramidë. Zona të tëra në kufinj ishin pa piramida sepse shmangej sherri. Ne i thamë jo kesa gjendje ne qendruam per njohjen reciproke te kufijve . U bënë kaq debate, pati pretendime për protokollon e Firenzes dhe për shumë gjëra, por ne thamë jo, duhet ta njohim bilateralisht dhe u arrit kjo.

Cfarë ndodhi? Qeveria socialiste që erdhi pas nesh i thotë qeverisë greke se nuk ekziston për ne problemi çam. Këtë ma ka thënë Simitis në ambasadën greke gjate vizites se tije ne Tirane dhe e ka bërë publike që atë ditë. Jo i thashë, problemi çam ekziston. Dhe këtë ja thashë jo vetëm atij por edhe kancelarit Shreder në Rogner qe erdhi ne vizite as kohe pas tije.Pra, e varrosën problemin çam. Dhe unë i them kancelarit gjerman se këta heqin nga axhenda një gjë të tillë. E vërteta është se e mbajti shënim dhe e tha diku. Tani ç’ndodh? Unë nuk flas në mënyrë përfundimtare këtu, por u them shqiptarëve një gjë; në mënyrë absolute shumë shpejt do të kuptoni se në interes të kujt vepruan. Dhe u them këtu, në bindjen më absolute, se vepruan në interes të një pale të tretë. Historia do e provojë. Kjo është deklarata ime. Por unë nuk ngutem.

Duke thënë këto, në çdo takim që kam patur, kam insistuar pranë autoriteteve greke, dhe insistoj ende edhe sot edhe pse nuk kam ndodnjë peshë, se qeveria shqiptare nuk ka asnjë alternativë tjetër përveç zbatimit të vendimit të gjykatës kushtetuese, ndaj dhe çështja duhet të shkojë të zgjidhet sipas ligjit ndërkombëtar sepse qeveria nuk mund të thyejë vendimin e gjykatës pavarësisht, e them këtu dhe mbajeni mënd mirë, e keni bërë për llogari të një pale tjetër. Kaq!

Tani vijmë te kjo qeveri. Unë besoj se kjo qeveri greke, me dy vizita të ministrit tregoi një vullnet për ti çuar gjërat përpara, sepse gjëja më e gabuar është ti lësh ato në vend numëro. Nga ana tjetër dëgjova edhe përfaqsuesit tanë që thanë se duhet ta rishqyrtojmë traktatin dhe do ta plotësojmë. Plotesisht dakort, nuk them se është i përsosur se kanë kaluar 20 vite. Le ta plotësojmë por ajo është një bazë solide e pandryshueshme. Dhe është gabim i madh nga shqiptarët të heqin dorë por dhe nga grekët që duan të përmirësojmë marrëdhëniet me Shqipërinë s’mund të heqin dorë nga ai traktat. Jo. A mund të thuash që çështja çame nuk ekziston? S’mund ta thuash kurrë, sepse ajo ekziston. Se ajo është një çështje ndërgjegje njerëzore në radhë të parë. Ka një spastrim etnik, ka një krim të papërshkrueshëm aty, ka një mashtrim. Kolaboracionizëm ka patur në gjithë Europën por çamët kanë luftuar dhe nuk mund të shkelësh mbi gjakun e tyre nëse do t’i qëndrosh të drejtës historike. Natyrisht çdo lloj insinuate për rivendikime territoriale është absolutisht e gabuar. As kërkojmë as mund të kërkojmë ndryshimin e kufinjve. Kërkojmë të zgjidhim mbi bazën e konventave ndërkombëtare dhe të drejtave ndërkombëtare ato çka u takon çamëve, dhe kjo vetëm e lartëson Greqinë, djepin e demokracisë botërore.

Zonja deputete zotrinje deputet

Këtu kemi një gjë; Meka e bllokmenve hoxhist shqpitare dihet boterisht se ishte Beogradi.Po keshtu sot Meka e bijve te tyre,e neo-bllokmenëve është Beogradi. Vdesin për tu servilosur, krekosur, për tu plluqur me Beogradin, e kanë sëmundje. Sot e ndoqa aktivitetin. Dhe sot pashë një gjë të cilën unë e vlerësoj, sot kryeministri i Serbisë deklaroi, për herë të parë që e dëgjoj unë, se jam i vendosur të punoj për marrëdhëniet, ai tha serbo – shqiptare ne themi shqiptaro – serbe. Dhe mendoj se ky është një zhvillim shumë pozitiv.

Mirëpo tani çna del? Nëse themi do punojmë për marrëdhëniet shqiptaro-serbe, kjo nënkupton shqiptarët kudo që janë, vetëm me një kusht ama, që është jetik për suksesin e këtyre marrëdhënieve; Kosova në ballë. Në këto marrëdhënie udhëheq Kosova dhe këto marrëdhënie do shkojnë në ato nivele ku duhet vetëm nëse për palën shqiptare të udhëheqë Kosova. Nuk them që Tirana të jetë jashtë, në asnjë mënyrë. Nuk them që Tirana të mos bëj politikën e vet, në asnjë mënyrë. Por ama duhet të kemi një ndërgjegje, një vetëdije, nëse flasim për marrëdhënie shqiptaro – serbe, këto marrëdhënie do njohin sukses, dhe jemi të interesuar për sukses, atëherë kur ato për palën shqiptare i prinë Kosova. Cdo përpjekje për të vendosur në hije Kosovën është reminishencë e tradhëtisë së vjetër kombëtare e bllomenëve të vjetër, e kthyer nga bllokmenët e rinj. Cfarë do të thotë kjo? Thotë (Rama) se shkoi për rrugën Nish _Durrës. Kë do mashtrosh ti me këtë, Nastradin? Ky është nje segment rruge Nish – Merdare, dhe ne e mirëpresim, por është program i mirëfilltë serb. Ti hajde mburru me ndonjë projekt tëndin por ske marrë dot asnjë projekt nga iniciativa europiane. Kosova mori 4-5 projekte, kurse Shqipëria mori korridorin e Bregut, 10 mln euro investim. Asgjë s’mori.

Ndaj duhet të punojmë për marrëdhëniet, është detyrë, dhe duhet të jemi të vëmëndshëm se ne trashëgojmë 47 vjet diktaturë e cila na la me konceptet e marrëdhënieve të para 47 viteve, të cilat ishin marrëdhënie barbarie ndaj nesh. pushtim ndaj nesh. Dhe është në detyrimin tonë që ne të luftojmë për ti kapërcyer ato. Pra edhe në këtë çështjen e marrëdhënieve me Serbinë, dhe marrëdheniet shqiptaro-serbe janë shumë të rëndësishme për Ballkanin dhe rajonin, por ama në ballë duhet të jetë Kosova dhe interes i parë duhet të jetë Kosova. Asnjë cënim, përveç interesave të vjetra pushtuese nuk bën Kosova.

Dua ti them Edi Ramës dhe këto fjalë. Ka deklaruar sot aty se nuk çan kokën nëse e quajmë tradhëtar apo hero. Në fakt zotëri nuk meriton të quhesh as tradhëtar e as hero, por thjesht një batakçi. Je batakçi. Shkon për të shitur pikturat. Në Paris shiste ikonat e vjedhura, këtu shet zhgarravinat që s’ti blinte njëri. Nga shitës ikonash në shitës zhgarravinash. A e dini ju që pa u bërë kryeministër ai zotëri kishte gjithsej 3 mijë euro të deklaruara? Unë aty i kam të miat. Aq i kishin prodhuar atij pikturat dhe Kurbani. Pra a shkon njëriu në konflikt të hapur interesi? Përdor postin e kryeministrit për të shitur pikturat njësoj siç përdorje emigracionin në Francë për të shitur pikturat e vjedhura. Unë kërkoj që Parlamenti të hetojë të gjitha ekspozitat që ky zotëri ka hapur si kryeministër. Që të gjitha me para shtetërore e në konflikt të hapur interesi. Në fakt ai është mr kazani. E filluan si mazhorancë qelbësirash e mbyllët dhe një herë si një pakicë e lemeritur plehrash. Shqiptarët sot ju urrejnë ju sa vetë plehrat që kanë mbushur rrugët e tyre!

Temat
LajmeRajon

Të afërta