Fruti më i mirë i vjeshtës dhe vlerat e saj ushqyese (Foto)

Fruti më i mirë i vjeshtës padyshim që është hurma dhe e ka prejardhjen nga Kina dhe Japonia.

Hurmat janë konsideruar fruti me shumë energji, janë të pershtatshme për fëmijët, të moshuarit dhe personat qe merren me sport.

Vlerat ushqyese

Treguesit për vlerat ushqyese të frutave të ndryshme, japin të dhëna se për 100 gram hurmë; kemi rreth 65-70 kcal (ekuivalente me rreth 272 kJ).

Uji përbën rreth 80%, sheqer 16-18%, ndërsa fibrat llogariten në rreth 2.5%, proteina 0.6% dhe 0.3% yndyrë.

Ndër mineralet, potasium (rreth 161-170 mg%) kalium, fosforit (20 mg%), magnez, kalcium dhe natriumi; e konsiderueshme është sasia e vitaminës C.

Ajo që duhet të theksohet është se sasia e acidit askorbik ndryshon në varësi të shkallës së pjekurisë së frutit.

Hurma është gjithashtu e pasur me beta-carotene, një shenjë paralajmëruese e vitaminës A; antioksidant dhe parandalon sëmundjet kardiovaskulare.

Vetitë e hurmës

Siç u përmend, hurma është një frut me sasi të madhe të sheqerit. Konsumi i hurmës nuk është i rekomanduar për njerëzit që vuajnë nga diabeti apo obeziteti, por rekomandohet në rast të humbjes së oreksit, stresit fizik, lodhjes dhe aktivitetit sportive.
Hurmat duhet të hahen të papërpunuara, në këtë mënyrë, është i garantuar furnizimi me vitamina dhe minerale, duke përfituar nga çdo efekt pozitiv.

Hurma rekomandohet edhe në rastet e çrregullimeve të mëlçisë. Ilaç i shkëlqyer natyror kundër stresit, në rastin e lodhjes dhe dobësive të përgjithshme.

Së fundi, hurma ka një aktivitet të rëndësishëm mbrojtës kundër shpretkës, pankreasit, stomakut dhe zorrës së hollë.

Personat me gastrit kronik, keqtretje dhe sëmundje të tjera në aparatin tretës nuk duhet të konsumojnë një sasi të konsiderueshme të këtij fruit.

Temat
Shëndet

Të afërta