Ndër 10 këshillat e William Hague për Boris Johnson, është edhe Ballkani

Laburisti William Hague, ish Sekretar i Jashtëm Britanik, i ka dërguar një letër të gjatë, pasardhësit të tij në këtë detyre, konservatorit Boris Johnson, i cili ditë më parë mori këtë post.

Në letrën që fillon me “I dashur Boris”, Hague, publikisht i radhit disa këshilla kolegut të tij, të cilit i rikujton se ka marrë këtë post, duke pasur kështu vendin e punës ndër më atraktivët në botë.

Me kujdesin prej diplomati kur i shkruan se: “e di që ju keni mjaft njohuri“, Hague megjithatë shpreson se Johnsonit nuk do t’i mbetet hatri nëse ia jep disa këshilla.

article-2614516-186E481C00000578-8_636x382

Hague i rikujton Johnosonit se ka marrë këtë detyrë në situatë shumë të rëndë, sidomos pas daljes së Britanisë së Madhe nga BE-ja, për veprim të cilin ia bën edhe një herë me dije se nuk pajtohet me të.

Megjithatë, Hague i thotë se dëshiron që ai ta bëjë punën mirë. “Kryeministrja jonë u tregua e zgjuar kur të emëroi në këtë detyrë dhe kjo për shumë arsye. Por njëra prej tyre është se ju mund ta bëni mirë atë”.

Prandaj si paraardhës në këtë post, Hague i jep 10 këshilla për të cilat shkruan se mund t’i thotë edhe publikisht.

Letrën e tij, Hague e ka publikuar në gazetën londineze The Telegraph. Lajmi.net i sjell në vazhdim këto 10 këshilla të William Hague për Boris Johnsonin, të përkthyera në formë të përmbledhur.

070164-408151-300x236

1-Shndërrojeni avantazhin e pazakonshëm që keni duke qenë shumë i nënvlerësuar dhe shumë i njohur në të njëjtën kohë. Kjo pasi detyra që keni është shumë më shumë sesa vetëm dalja nga BREXIT-i.

2-Shfrytëzoni udhëtimet për të treguar se ne mbajmë dhe forcojmë miqësitë e vjetra e të reja. Nga viti 2010 kemi ngritur marrëdhëniet me vende si Australia, Kanadaja e Zelanda e Re në nivelin e duhur pas vizitave që ministrat laburistë u kanë bërë këtyre vendeve. Vizito vendet në Azinë Juglindore, Amerikën Latine e Afrikë për të treguar se Britania është më shumë globale e jo më pak.

3- Kundërshtoje idenë se ndikimi i Britanisë në botë, do të tkurret pasi fuqitë e reja merren me të fortët. Ne duhet të përdorim karrigen tonë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së me vetëbesim dhe të mos lejojmë të bëhen gabime mbi Irakun për të vepruar më vonë.

4- Fokusohu në politikë bërjen në Turqi dhe Lindjen e Mesme, një prej linjave kryesore të prishjes në çështjet ndërkombëtare.

5-Dëshmo pikën tënde se Evropa nuk është e njëjtë sikurse BE-ja duke shtyrë nisma në Juglindje të kontinentit. Një zgjidhje e çështjes së Qipros do të jetë një shtytje e madhe për stabilitetin në Mesdhe, dhe ne kemi një rol kyç si fuqi garantuese. Dhe prania dhe ndikimi i Britanisë së Madhe në Ballkanin perëndimor është jetike për të parandaluar atë që të rrëshqasë prapa në konfrontim. Në këto çështje, kolegët tuaj evropianë do të vlerësojnë ndihmën tuaj, megjithatë skeptikë në lidhje me ju, duken disa që prej fillimit tuaj.

6- Arrini një ekuilibër të kujdesshëm në linjën tjetër të fajeve të mëdha – atë të Azi -Paqësorit. Ishte e drejtë për të vënë marrëdhëniet me Kinën në një pozitë shumë më të mirë, por ne duhet gjithmonë të jemi të sigurt se kjo nuk është në kurriz të miqësisë sonë të gjatë me vende si Japonia dhe Filipinet.

7- Duke folur për Amerikën, duhet shkruar atje sa më shpejtë për të shpjeguar se çfarë do të ndryshojë dhe çfarë nuk do të ndryshojë me Brexit. Duke qenë një aleat i fortë, me një buxhet të madh për zhvillim, një ushtri të dislokueshme, një pengesë për prodhim të armëve bërthamore, me fuqi të madhe dhe të butë dhe një qendër globale e krijimtarisë që nuk ndryshon, kështu që amerikanët duhet të na vënë në frontin e tyre të shumë diskutimeve për tregti.

8-Përdor mundësit e mëdha dhe lidhjet e Britanisë së Madhe për të filluar iniciativa në zbatimin e kushteve humanitare. Na vendos ne në ballë të frontit global të përpjekjeve për të luftuar skllavërinë moderne, parandalimin e dhunës seksuale në konflikte, dhe për të ndalur rritjen rekord të numrit të refugjatëve .

9- Bëhuni ai që e bën të mundur që një ekip i rivalëve të funksionojë , në interes të vendit . Ju dhe shokët tuaj nga fushata e braktisjes së BE-së, David Davis dhe Liam Fox , tani janë përgjegjës për detajet e largimit dhe të marrëdhënieve të reja . këmbëngul në qartësi se kush çfarë bën dhe se të gjithë ministrat të thonë me saktësi të njëjtën gjë .

10- Ndërto Zyrën e Jashtme në një nga institucionet më të mëdha të politikës së jashtme të të menduarit në botë. Siç e keni parë tashmë, ajo ka shumë njerëz të shkëlqyer në radhët e saj. Ata i përgjigjen një Sekretari të Jashtëm që e di atë që dëshiron dhe kërkon që ata të kryejnë. Unë e kam rihapur shkollën e gjuhëve FCO të cilën paraardhësit tanë e patën mbyllur edhe pse isha vonë për të shpëtuar bibliotekën. E planifikova Akademinë Diplomatike, e cila u mbështet dhe hap nga Philip Hammond. Tani ajo duhet të lidhet me të menduarit dhe të mësuarit e aleatëve tanë.

Temat
BotëLajme

Të afërta