The Wall Street Journal: BE shtyn vizat për Kosovën, Gjeorgjinë dhe Ukrainën

Shpresat e Gjeorgjisë, Ukrainës dhe Kosovës janë zbehur pasi Bashkimi Evropian ka shtyrë afatin për liberalizimin e vizave, kjo erdhi pas shqetësimeve që kanë paraqitur shtetet anëtare më të mëdha të BE.

Gjermani ishte ajo që paraqiti shqetësimet e saj në lidhje më krimin e organizuar nga bandat gjeorgjiane, poashtu edhe Franca ka paraqitur shqetësimet e saj pasi liberalizimi i vizave për këto vende mund të krijojnë dobësi të reja rreth sigurisë, shkruan ‘The Wal Street Journal’.

Zyrtarët dhe diplomatët e BE-së thonë se shtatori duket të jetë data më e hershme që qeveritë e BE-së dhe Parlamenti Europian mund të nënshkruajnë marrëveshjet për këto shtete, transmeton Indeksonline.

auto_ddd1465571825

Marrëveshja do të japë miliona qytetarëve nga këto vende që mbajnë pasaporta biometrike dhe të kenë qasje pa viza në zonën Shengen- që mbulon shumicën e vendeve të BE-së. Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda janë jashtë Schengenit.

Në muajt e fundit, Komisioni Evropian, ekzekutivi i BE-së, ka rekomanduar statusin pa viza për Gjeorgjinë, Ukrainën , Kosovën dhe Turqinë. Mirëpo kjo e fundit tashmë është vënë me mbrapa pasi nuk i ka plotësuar gjithë kushtet e kërkuara nga BE-ja. Turqia ka synimet e saj liberalizimi i vizave për të to të jetë në tetor.

Diplomatët thonë se ka disa qeveri të BE-së që duan të mbajnë deri ndonjë vendim në Gjeorgji, Ukrainë dhe në Kosovë deri sa të marrin në konsideratë kërkesën pa viza të Turqisë.

Një gjë e tillë ka krijuar shqetësime në Kiev, Tbilisi dhe Prishtinë.

“Brukseli nuk ka shumë arsye që të vonoj liberalizimin”, ka thënë presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi për ‘The Wall Street Journal’, ai ndër tjerash tha se të mërkurën qeveria e tij do të përfundojë detyrën përfundimtare për viza që është marrëveshje kufitare me Malin e Zi.

Z. Thaçi tha se nuk dëshiron të ndërhyjë në vendimet e qeverive të BE-së, por se ai shpreson ofertën e Kosovës do të fitojë mbështetjen brenda tre deri në gjashtë muaj.

Temat
LajmeVend

Të afërta