Në rastin më optimist kosovarët pa viza në BE prej kësaj vere

Ashtu siç ishte pritur, Komisioni Evropian, të mërkurën, ka miratuar në kolegjin prej 28 anëtarësh vendimin për të rekomanduar heqjen e vizave për qytetarët e Kosovës, duke konstatuar se Kosova i ka përmbushur të gjitha kriteret nga udhërrëfyesi për liberalizimin e vizave, por duke i dhënë Kosovës afat që deri në miratimin e këtij vendimi në Këshillin e BE-së dhe në Parlamentin Evropian të përmbushë edhe dy kushte që kanë mbetur – ratifikimin e Marrëveshjes me Malin e Zi për demarkacionin e kufirit dhe përforcimin e dëshmive për luftë kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

I pyetur nga “Koha Ditore” se a mund të llogarisë edhe Kosova që vizat do të hiqen deri në fund të muajt qershor, kur është afati i përmendur për heqjen e vizave për Turqinë, për të cilët të njëjtën ditë u dha po ashtu rekomandimi i Komisionit, komisioneri për Migrim dhe Punë të Brendshme, Dimitris Avramopoulos, i cili edhe ka kumtuar lajmin për rekomandimin e Komisionit për heqjen e vizave për qytetarët e Kosovës, është shprehur optimist, shkruan sot Koha Ditore.

Ai ka thënë se shpreson se Këshilli dhe Parlamenti i BE-së do ta miratojnë shumë shpejt vendimin, dhe që procedura të zgjasë diku 2 deri tre muaj.

Por ai ka tërhequr vërejtjen se Kosova duhet të ratifikojë Marrëveshjen për kufirin me Malin e Zi dhe të forcojë luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, duke asgjësuar grupet e krimit të organizuar dhe duke hequr stigmatizimin e vendit të korruptuar.

Pra sipas vlerësimit të tij është e mundur në rastin më optimist që lëvizja e lirë praktikisht të ndodhë në muajt e verës.

Temat
LajmeVend

Të afërta