Freedom House: Gazetarët në Maqedoni paguhen shumë lirë dhe janë nën presion

Pozicioni i Maqedonisë në lidhje lirinë e medias ka ra nga grupi pjesërisht për liri të medias ka rënë në grupin pjesërisht jo të lirë të medias në botë, pas publikimit të materialeve që tregojnë përgjimin e paligjshëm nga gazetarët qeveritarë, lidhjet korruptive midis zyrtarëve dhe pronarëve të mediave, si rezultat i rritjes së numrit të kërcënimeve dhe sulmet ndaj punonjësve të medias. Peizazhi i mediave maqedonase është thellë i polarizuar nga ndarja politike.

Nuk është vetë-censura në mesin e gazetarëve, kryesisht për shkak të presionit nga pronarët e mediave me biznes konkret apo interesa politike dhe më së fundi si rezultat i monitorimit. Gazetarët paguhen dobët dhe përballen me kërcënimet dhe me keqtrajtime për shkak të raportimit hetues apo kritik. Ky është konkluzioni në raportin për 2016 të Freedom House, për Maqedoninë, raporton Nova.

Ngjarje kyçe

– Në shkurt të 2015, lideri i opozitës Zoran Zaev ka akuzuar qeverinë e kryeministrit Nikolla Gruevski për kryerje të operacionit të gjerë të përgjimeve, ku qëllimi është mbi shumë se 100 gazetarë, së bashku me mijëra të tjerë.

– Konkluzionet e hetimit nga ana e Komisionit Europian ka mbështetur pretendimet e Zaevit.

– Zaev gjithashtu zbuloi një seri të bisedave të regjistruara të cilët sugjerojnë se zyrtarët e qeverisë kanë pasur rol në vendimin për atë se çfarë do të publikohet në publik dhe në disa media private.

– Gazetarë të shumtë kanë qenë të kërcënuar ose kanë qenë cak i sulmeve fizike gjatë vitit.

Temat
Rajon

Të afërta