Kërcënimi i rinisë shqiptare, nga shthurja e shoqërisë

Shoqëria e një vendi duhet të jetë e zhvilluar, emancipuar dhe e përshtatshme për tu jetuar. Në një shoqëri, përveç lirive dhe të drejtave që gëzon një individ, gjithashtu ka edhe detyra, të cilat duhet t;i respektojë dhe t’i zbatojë në përpikmëri. Gjithashtu, shoqëria duhet të jetë shembull për shumë të rinj, në mënyrë që ata ta pasurojnë sa më shume kulturën, edukatën apo fjalorin e tyre, dhe të ecin me hapa pozitivë drejt së ardhmes. Por si funksionon shoqëria në Shqipëri? A përcjell ajo, vlerat pozitive për të rinjtë? Fatkeqësisht, ngjarje të paprcedentë dhe të papranueshme, për një shoqëri të zhvilluar, po ndodhin në vendin tonë. Rasti më i fundit ndodhi në Tiranë, ku një çift, kryenin marrëdhënie seksuale në sytë e publikut. Ky akt i shëmtuar ishte filmuar përballë kinema Agimit, ku shihej qartë se çifti ndryshonte shumë nga mosha, dhe nuk e kishin fare problem që ndodheshin përballë qytetarëve. Kjo ndodhi e neveritshme, e cila mund të shihej edhe nga shumë të rinj shqiptarë, na vërtëton një realitet të hidhur, të dhimbshëm të shoqërisë tonë, për të cilën duhet me patjetër të merren masa. Këta persona të papërgjegjshëm, nuk mendojnë fare për komunitetin ku jetojnë, nuk mendojnë për vlerat negative që përcjellin në shoqëri, sidomos tek të rinjtë. Siç e theksuam më lart, ne kemi detyra në një shoqëri, dhe duke mos i zbatuar ato, ne kërcënojmë lirinë e njëri-tjetrit. Prandaj, çdo indidi duhet t’i bëhet e qartë kjo gjë, të cilët nëse shkelin të drejtën e tjetrit, duhet të paraqiten para ligjit. Pra kjo gjë duhet të ndodhë me këtë çiftin, i cili duhet të japë llogari para drejtësisë, për këtë ngjarje të hidhur. Një ngjarje tjetër e rëndë ka ndodhur fatkeqësisht, ku një nënë, deklaron se nipi i saj ,i ka vjedhur pensionin dhe 5 pulat me të cilat ushqehej. Në momentin që nënë Hafizja i ka thënë djalit se është vjedhur ai është përgjigjur me arrogancë duke i thënë që “te rrinte mire se do e hidhte nga shkallet”. Për këtë arsye kjo nënë ka 3 ditë që ushqehet me bukën e thatë. Ky rrëfim i nënë Hafizes, ka bërë që edhe gazetarja të prekej shumë dhe të mos i mbante dot lotët. Por si mund të emancipohen këta individë kaq mizorë, të cilët nuk respektojnë as familjet e tyre, të cilët nuk mendojnë as për këtë nënë, e cila ka vuajtur shumë, dhe po vuan akoma më shumë nga keqtrajtimet e tyre? Fatmirësisht, organet përkatëse u lajmëruan, dhe nisën nga puna menjëherë për shoqërimin e nipit. Por realiteti na tregon që në Shqipëri mund të ketë shumë nënë “Hafize” , të cilat dhunohen dhe nuk sigurojnë mbështëtjen e duhur. Prandaj shteti, por edhe institucione të tjera , organizata apo qoftë edhe individë të thjeshtë duhet të merren me parandalimin e këtyre akteve kriminale dhe dëmtuese për të gjithë shoqërinë. Shqipëria, më këta njerëz injorantë dhe të pa kulturuar, nuk po ecën në rrugën e duhur. Ne jemi vend kanditat në Bashkimin Europian, dhe duhet të jemi të denjë për tu bërë pjesë e kësaj “familjeje”. Prandaj, nuk duhet t’i tolerojmë këto fenomene, të cilat dëmtojnë imazhin e Shqipërisë tonë, por duhet t’i luftojmë me forcë. Por për t’i luftuar ne duhet të jemi bashkëpunues, dhe t’i marrim shumë seriozisht, pasi këto ç’ështje na dëmtojnë më shumë, sidomos ne të rinjtë shqiptarë. Këto raste, por e shumë të tjera, që po ndodhin rëndom në Shqipëri mbeten një plagë e shoqërisë tonë, e cila nuk po mbyllet, por po vazhdon me ritme të larta. Por si i gjykojmë ne të rinjtë shqiptare këto ngjarje? A do mundemi në të ardhmen ta ndryshojmë vendin tonë, duke e bërë një vend sa me ideal për të jetuar? Këto ngjarje, për ne të rinjtë, janë të papranueshme, të cilat shkaktohen nga individë, shumica të pa arsimuar, të cilët nuk mendojnë për të ardhmen e vendit , per kulturen qe transmetojnë tek ne. Rinia do të jetë e ardhmja e vendit, dhe ne duhet të edukohemi në mënyrën më të mirë, që në të ardhmen të ngremë një shoqëri të ndryshme nga e sotmja. Një shoqëri e cila do respektohet dhe do të respektojë. Një shoqëri të zhvilluar, ku këto raste do luftohen dhe do të parandalohen nga ne, nëpërmjet masave të rrepta dhe ndëshkuese, të cilat do të vlerësohen maksimalisht. Shoqëria jonë do marrë shembull nga vendet më të zhvilluara, por do të arrijmë aty që edhe të japim. Prandaj ne duhet të përpiqemi fort, që të ecim në rrugët që ndoqën edhe vendet europiane apo Amerika, vende në të cilat edhe mund të ndodhin ngjarje si në Shqipëri, por që merren masa të menjëhershme. Prandaj, shteti duhet të tregohet edhe më i fuqishëm, dhe gjithashtu të na ndihmojë ne të rinjtë, për të ndërtuar një shoqëri të drejtë, një të ardhme ku do të mbizotërojë “drita” dhe jo “errësira apo ligësia. Por rol thelbësor luan edhe shoqëria e drejtë, apo familjet në edukimin e ne të rinjve. Pra njerëzit thonë “Çdo të mbjellësh do të korrësh”, prandaj të rinjtë duhet të marrin kulturën e duhur, ku do e bëjnë Shqipërinë një vend të mrekullueshëm për të jetuar dhe jo një makth prej të cilit duhet larguar.

Temat
Opinione

Të afërta