Vdes mbreti i fundit i Ruandës

Mbreti i fundit i Ruandës, Kingeli V, i lindur si Jean-Baptiste Ndahindurwa, ka vdekur në Shtetet e Bashkuara në moshën 80-vjeçare.

Kingeli V erdhi në pushtet në vitin 1959, por qëndroi si mbret i Ruandës vetëm deri në vitin 1961, kur monarkia u shfuqizua dhe ai u detyrua të ikte në mërgim, transmeton Express.

Përfundimisht, ai u vendos në Shtetet e Bashkuara, ku e hapi një organizatë të bamirësisë, duke ndihmuar refugjatët nga Ruanda dhe jetimët.

Mbreti Kingeli u detyrua të mërgonte në Uganda, bashkë me dhjetëra mijëra tutsisë të tjerë, pas dhunës ndëretnike në vitin 1959.

Ai u përzë nga një puç i përkrahur nga Belgjika, ish-pushteti kolonial.

Më pas, Ruanda u shpall republikë, dhe një hutu, Gregoire Kayibanda, u bë president.

Kingeli e jetoi në mërgim pjesën tjetër të jetës.

Temat
BotëLajme

Të afërta