Filmime te rralla. Enver Hoxha, Kadri Azbiu, Feçor Shehu dhe çmenduria e asaj kohe (VIDEO)

Ministri i Mbrojtjes Kadri Azbiu per 27 vjet gjykohet ne pleniumin e Partise nga Enver Hoxha.Me vone do te denohet me vdekje.Nentor 1982, Enver Hoxha arreston Fecor Shehun, … Ne 1983 Fecor Shehu (Minister i brendshem) ekzekutohet.Momentet e fundit te jetes se Enver Hoxhes, ky eshte filmimi i fundit i tij. 12/02/1985 Mbledhja e Byrose Politike.Ne kete material duket gjendja e rende e Enver Hoxhes, jo vete fizike por edhe psikike.

Enver Hoxha pushkatoi keta anetare te Byrose Politike: KociXoxe, BeqirBalluku, Abdyl Kellezi, Koco Theodhosi, Kadri Hazbiu; ndersa Mehmet Shehu dheNako Spiru vrane veten.U pushkatua dhe ish anetarja e B.P. Liri Gega. U pushkatua kandidati i B.P.Petrit Dume.U pushkatuan anetaret e K.Q.: Hito Cako, Fecor Shehu dhe Llambi Zicishti.U burgosen dhe u internuan anetaret e Byrose Politike: Sefulla Maleshova,Bedri Spahiu, Tuk Jakova, Liri Belishova, Pandi Kristo.U burgosen dhe u internuan anetaret e K.Q. : Ymer Dishnica, Nesti Kerenxhi,Naxhie Dume, Gjin Marku, Maqo Como, Fadil Pacrami, Todi Lubonja, MihallaqZicishti, Kadri Hoxha, Thoma Deljana, Piro Dodbiba.Vrane veten Pirro Gusho, Ndue Marashi, Zija Kellici.U burgos Kryetari i Komisjonit te Kontrollit dhe Revizjonimit te Partise KocoTashko.U pushkatua gjenerali Dalip Ndreu.Asnje anetar i larte i partise apo qeverise nuk eshte vrare nga armiqte ejashtem apo te brendeshem. Te gjithe jane vrare dhe burgosur nga partia e tyre.Vrasja e shokeve nga diktatori eshte nje nga treguesit e nje diktature. Nekete diktatura Komuniste Shqiptare ka nga treguesit me te larte.Bedri Spahiu eshte ndoshta figura me interesante e udheheqesve komunisteShqiptare.Kete Robespier Shqiptar revolucjoni e vuri ne postin e Prokurorit tePergjithshem me graden Gjeneral Major.

Ai ish prokurori i tmerrshem ikomunisteve.Ai kerkoi me dhjetra denime me vdekje ne gjyqin special te 1945, ne gjyqin edeputeteve me 1947 dhe ne gjyqin e Koci Xoxes me 1949.Me 1 Mars 1945 fillon procesi kunder 60 te pandehurve; kryetar gjyqi ish KociXoxe dhe prokuror Bedri Spahiu. Jepen 17 denime me vdekje.Me vone ai denon me vdekje dhe shokun e tij Koci Xoxe.Por shpejt kuptoi egersine e sistemit dhe ndahet prej diktatorit duke u denuarprej tij.Kaloi 35 vite ne burg te rende dhe internim.Eshte i vetmi qe ka kerkuar ndjese publike per ate qe ka bere.Nuk ka dyshim qe letrat e tij te burgut derguar Kryeministrit Mehmet Shehu dheKryehetuesit te Republikes jane ner me te rendesishmet e derguara nga burgjetShqipetare.

Jane me shume rendesi qe keto i shkruan ish Prokurori iPergjithshem.Aty mund te kuptojme thashethemet, intrigat dhe kompllotet qe i benin njeritjetrit udheheqesit komuniste.Aty shohim tmeret dhe torturat qe egzistonin ne burgjet politike, se cfaresitemi i padrejte ish sistemi i drejtesise dhe ai i vuajtjeve te denimit. Kjome gojen e ish Prokurorit te Pergjithshem, e atij qe filloi denimet dhepushkatimet e panumurta.Zona operative Vlore-Gjirokaster eshte zemra e vertete e komunizmit Shqiptar.Mjafton te permendim, se vetem nga nje fshat, Tragjasi, kane dale dhjetegjenerale.Ne Korce, qe ish qyteti me borgjezi dhe proletare, u thuren enderrat e parakomuniste, porHoxha pushkatoi Zoi Fundon dhe Anastas Lulon, se bashku me K.Xoxen me vone.Po ashtu zhduku edhe grupet Shkodrane.Keshtu qe komunizmi Shqiptar mban ere gune Laberie. Nje sistem gjysem opinge.Kjo nuk ish rastesi.

Kjo tregoi deshiren e tyre te madhe per te komanduar.Ata ne shekuj me kerrabe i u prinin dhive maje shkembinjve, dhe enderonin qekopete te ishin njeres. Kete e realizuan ne diktature. Instinktet e formuarane shekuj nuk nderrohen dot kollaj.Pastaj njerezit japin shume me teper prodhim se sa dhite.

Komunizmi Lab ish direkt, shume natyral, ekologjik.Ai vinte drejt per drejt nga komuna primitive pa kaluar ne asnje periudhetjeter historike.Komunizmi primitiv, per Labin, ish baraz me komunizmin shkencor.Si gjithemone ne, jemi kombi me i vonuar.Ishim te fundit qe fituam pavaresine ne Ballkan kur perandorija Osmane uckermoq dhe nuk egzistonte me. Atehere ngritem flamurin.Ishim te fundit qe u ngritem kunder komunizmit, kur ajo perandori gjigandevdiq.Cuditerisht kemi pasur nje terheqje ndaj cdo gjeje negative.Secili komb paguan historine e vet.Te tjeter e kane paguar me pare.

C’do popull, si cdo njeri merr ate qe meriton.Shoqata kombetare e ish te denuarve dhe te perndjekurve politike te Shqiperisejep kete permbledhje pergenocidin komunist:Te ekzekutuar: 5577 burra dhe 450 gra.Te denuar politike: 26768 burra dhe 7367 gra.Vdekur ne burgje: 1065 te denuar.Internuar : 48217 burra dhe 10792 gra.

Temat
Përgjithshme

Të afërta