Çollaku: Brenda tri vjetëve aplikojmë për statusin e kandidatit në BE

Holanda dhe Sllovakia premtuan se do të mbështesin Kosovën drejt proceseve integruese. Në këtë konferencë të organizuar në Prishtinë u tha se Kosova duhet të vazhdojë luftën kundër krimit e korrupsionit.

Ministri për Integrime, Bekim Çollaku tha se Kosova po arrin një transformim shumë pozitiv në proceset integruese, ani pse rruga e Kosovës drejtë BE-së është shumë e komplikuar, krahasuar me vendet tjera të Ballkanit Perëndimor.

Ministri Çollaku, gjatë konferencës së organizuar në bashkëpunim me Ambasadën e Holandës në Kosovë, që për qëllim pati prioritetet e presidencës së Mbretërisë së Holandës në Këshillin e BE-së, me fokus të veçante Ballkanin Perëndimor dhe Kosovën, tha se me gjithë sfidat që po përballet Bashkimi Evropian, nuk ka zbehje të interesimit të BE-së për zhvillimin e vendeve të rajonit, përshirë këtu Kosovën.

Ai foli për të arriturat e Kosovës në proceset integruese, në veçanti për implementimin e MSA-së dhe lëvizjen e lirë, duke thënë se Kosova ka shënuar hapa shumë pozitivë drejtë perspektives evropiane.

Çollaku tha se kanë në fokus zbatimin e plotë të MSA-së brenda afatit të përcaktuar.

Ai bëri të ditur se po synojnë që gjatë mandatit të institucioneve të tanishme të BE-së, Kosova të aplikojë për statusin e vendit kandidat për anëtarësim në Bashkim Evropian.

Shefi i zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Samuel Zbogar tha se të arriturat e Kosovës në proceset integruese, janë rezultat konkret i punës së institucioneve të Kosovës.

Ai tha se institucionet e Kosovës duhet të vazhdojë të luftojë krimin e organizuar, korrupsionin dhe të çojë përpara marrëveshjen e demarkacionit me Malin e Zi, nëse duan që qytetarët të mund të lëvizin lirshëm në vendet e BE-së.

“Rekomandimi për liberalizim të vizave është rezultat konkret i institucioneve të qytetarëve të Kosovës. Tani i mbetet Parlamentit Evropian dhe shteteve anëtare që ta qojnë përpara këtë rekomandim sa më shpejt që është e mundur. Përfaqësuesja e Lartë, Mogherini ishte këtu para një jave dh iu adresua Kuvendit të Kosovës ku shprehu përkrahjen e saj dhe të BE-së për Kosovën. Kosova duhet të vazhdojë luftën e saj kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, madje edhe demarkacionin me Malin e Zi, në mënyrë që qytetarët e juaj të kenë mundësi të udhëtojnë pa viza drejtë vendeve të Bashkimit Evropian. Gjatë javëve që kaluara kemi parë operacione në Kosovë, ku i ka në arrestuar persona të ndryshëm që kanë qenë të lidhur me krim dhe korrupsion, andaj këtë e shohim si shenjë të mirë se institucionet kanë filluar të punojnë në mënyrë shumë intensive dhe Kosova po bënë përpjekje reale në zgjidhje ne këtyre problemeve”, tha Zbogar.

Ambasadorja e Mbretërisë së Holandës në Kosovë, Gerrie Willems duke u zotuar për mbështetje të fuqishme për Kosovën, tha se prioritet kanë forcimin e demokracisë dhe sundimin e ligjit.

“Veçanërisht për Kosovën, prioriteti është në rrugën drejtë përafrimit me Bashkimin Evropian. Holanda ka qenë, është dhe do të mbetur një partner i fuqishëm i Kosovës në rrugën e saj drejt Bashkimit Evropian. Përforcimi i demokracisë, sundimi i ligjit, është prioritet i jonë, besojmë fuqishëm që sundimi i ligjit është një para-kusht esencial për një zhvillim të qëndrueshëm. Kosova ka filluar me implementimin e MSA-së, e cila është marrëdhënia e parë kontraktuale dhe rrjeti më i mirë formal mes Kosovës dhe BE-së. Implementimi kërkon vullnet politik, përpjekje, madje edhe këshillime, kjo është edhe arsyeja pse BE dhe shtetet anëtare të saj, përfshirë Holandën, po investojnë aq shumë në disa programe dhe projekte që t’iu mbështesim në këtë proces, qoftë me tema politike, dhe ekonomike”, tha Willems.

Ajo inkurajoi institucionet e Kosovës që të implementojnë reformat dhe të rrisin komunikimin me qytetarë, raporton KosovaPress.

Për mbështetje të madhe për Kosovën, drejt proceseve integruese, u shpreh edhe shefi i zyrës së Sllovakisë në Kosovë, L’ubomir Batary.

Ai tha se fillimi i implementimit të M SA-së dhe marrja e rekomandimit të vizave, është vetëm fillimi i një faze të re që kërkon përkushtim.

“Këtu nuk është fundi, por është vetëm fillimi i një faze të re, fazës së implementimit e cila do të kërkojë përpjekje të reja dhe të tjera tek masat që duhet të ndermirën. E çmoj, posaçërisht faktin që implementim i MSA-së është në fokus akterëve qeveritarë dhe jo-qeveritarë, Bashkimit Evropian dhe shteteve anëtare, përfshirë edhe Sllovakinë, të cilat janë të përgatitura që të iu asistojnë në këtë proces”, tha Batary.

Temat
LajmePërgjithshmeVend

Të afërta