Pse disa njerëz janë në lidhje me persona që janë shumë më tërheqës se ata?

Një çift kalon në rrugë dhe një detaj u bie menjëherë në sy kalimtarëve: ajo është shumë e herë më e bukur sesa ai. Ose e kundërta: ai duket shumë më tërheqës sesa ajo.

Këto ndryshime mes partnerëve, që ndonjëherë ngjallin zili tek ata që do donin të ishin në vendin e më pak të bukurve, paskan një shpjegim shkencor.

“Disa rrethana u lejojnë njerëzve të krijojnë përshtypje të ndryshme mbi tjetrin. Në këtë rast, standardet e paracaktuara nuk kanë më vlerë dhe tjetri vlerësohet nga një pikëpamje krejt e ndryshme”, shpjegojnë studiuesit.

“Washington Post”, në një shkrim me titullin “Arsyeja e vërtetë pse njerëzit përfundojnë me partnerë që janë shumë më tërheqës”, ka sjellë një varg studimesh mbi këtë temë.

“Kur bëhet fjalë për tërheqje, studiuesit mbështesin gjithmonë tezën e ‘tregut’: në një mjedis ku konkurrohet për partnerin më të mirë, përfundon duke zgjedhur gjithmonë dikë me të njëjtat karakteristika. Por, kur njerëzit takohen herën e parë, ndoshta ngaqë janë miq të miqve ose shkojnë në një shkollë, thithin informacione që ndikojnë që në fillim perceptimin e tjetrit dhe mund të rrisin tërheqjen ndaj tij. Kështu formohet një mendim për partnerin, që është i ndryshëm nga ai i të tjerëve”, thuhet në studim.

Një studim i publikuar në revistën “Psychological Science”, i drejtuar nga shkencëtarët e Universitetit të Teksasit dhe “Northwestern University”, ka përfshirë 167 çifte heteroseksuale. Çdo çift është pyetur prej sa kohësh e njeh partnerin dhe sa kohë ka kaluar nga njohja në takimin e parë si çift. Nga analizimi i të dhënave është kuptuar se ata që ishin njohur nga shkolla ose në rrethe familjare e që kishin lënë të kalonte shumë kohë – edhe nëntë muaj – para se të takoheshin si çift, duke u lejuar emocioneve të saj dhe mendjes së tij të krijonin një ide të saktë për tjetrin, prireshin ta gjykonin partnerin në mënyrë krejt personale dhe pak objektive.

Këto rezultuan të ishin edhe çiftet më pak “korrespondues” në pamjen e jashtme, ku dallimet ishin më të dukshme.

Sipas të dhënave të “Priceonomics”, megjithatë, ky lloj marrëdhëniesh është gjithmonë e më i rrallë, shkruan revista “Class”. Njerëzit tani priren të njihen duke përdorur gjithmonë e më pak ndërmjetësinë e miqve dhe të afërmëve, dhe nuk kanë mundësi të mësojnë ndonjë “sekret” më shumë për personin që po njohin – asgjë që të zgjojë kureshtjen e tyre. Njohjet ndodhin gjithmonë e më shpesh në faqet e njohjeve apo lokale, ku pamja është kriteri i vetëm që vlerësohet./GazetaExpress/

Temat
Fun

Të afërta