Një dorë më tepër për ata që na përkundën!

Kristë Ramaj – Lecco

Shpirti nuk ka tul as asht,nuk matet me metër as me kanarë,nuk mund të prekët as të shihet,shpirti i nënshtrohet ndërgjegjës.

Duke pas parasysh gjëndjen e mjerueshme të pensionistëve të Kosovës,ndonse i takojnë një sistemi të transformimeve të mëdha ekonomike e politike,djersën e tyre shteti-foshnje nuk mund ta kompenzoj as me një pension solid dhe jo shpesh,punët të cilet duhët ti kryej qeveria e Kosovës,bien mbi shpatullat e pupullit,kështu ndodhë edhe me fshatin e karadakut Sublla e Epërme që trembdhjetë vite rradhazi,që nga viti 2003 ,kur diaspora e këtij fshati themeloi shoqatën kulturore integruese humanitare “STUBLLA”, që shtrihet në katër vende europiane : Zvicërr,Itali,Gjermani dhe Austri,kjo shoqat luan rolin e një qeverie brenda fshatit të tyre,andaj kontributet jan shum të medha që nga viti 2003 deri me tani ,kanë asfaltuar gjitha rrugët dhe rrugicat,kanë ndërtuar shtëpi për nevojtarë,kanë ndërtuar qendrën sportive,kanë renovuar shkollën,kanë ndërtuar parkun  e fashatit dhe kane perkrahur financiarisht njerzit me nevoja shendetsore. Projekti i rradhes qe kjo shoqate do t’a realizoj eshte “Shtepia Rehabilituese per te moshuar”.Dhe ky projekt rrethë vetës ka mbledhur gjitha strukturat e fshatit në një takim që është mabjtur në Lecco-Iitali,pjesmarrës ishin të gjitha struktuart e shoqatës nga Zvicrra.Italia,Gjermani,Austria dhe përfaqësues nga Kosova ,ku si pika kryesrore e këti takimi ishte projekti që do ketë një kosto rrethë 600.000,00 euro,për ndërtimin e një “Shtepia për Rehabilitimin e të moshuarve” katër shaqatat motra nga këto katër vënde europiane kanë paraqitur planin ideorë dhe financiare për realizimin e këti projekti dhe pas një debati konstruktiv është arritur është mirpritur dhe janë marrë pëgjegjësit nga një grup i caktuar nga të pranishmit dhe të gjithë kanë qenë pro realizimit të këti projekti,e gjithë kjo si një  ide që ka marrë bekimin e kryetarit të këshillit të fshatit z.Marjan Ramaj.Me tej eshte themeluar grupi punus qe do te merret me hapat e metutjeshem;zhbllokimin e Fondit te Zhvillimit,kantaktin me firmet ndertimore,afatin e perfundimit etj. Vlen te theksohet se Stublla ka Fondin e Zhvillimit dhe Fondin Emergjent,fondi emergjent ka dhënë një kontributë të madhë pos fondit zhvillimor,pasi që deri me tani me dhjetra të sëmurë janë trajtuar dhe shëruar jashtë vendit ,ku kosto e shpenzimeve ka qenë mbi 500.000 eruo,me këto dy fonde dhe me kordinimin ndermjët strukturave të saj,ajo lundron ne ardhmeri edhe pa ndihmën e fondeve qeveritare.

 

Temat
Opinione

Të afërta