Ja ushqimet qe kane me shume pesticide ne vitin 2018. Gjendje alarmante dhe e frikshme se cpo ndodh sot

A po hani ushqime me pesticide? Grupi Punues i Mjedisit lëshoi listën e 2018 ‘Dirty Dozen’ e cila shërben si një kujtesë e forte se ne ende kemi shumë...

A po hani ushqime me pesticide?

Grupi Punues i Mjedisit lëshoi listën e 2018 ‘Dirty Dozen’ e cila shërben si një kujtesë e forte se ne ende kemi shumë punë për të bërë kur bëhet fjalë për pastrimin e rrjetit ushqimor. Këtë vit, raporti zbuloi se pothuajse 70 përqind e mostrave jo-organike testoheshin pozitivisht për të paktën një pesticid. Një mostër e vetme e lulushtrydheve përmbante 22 mbetje të pesticideve.

Dhe ndërsa ushqimi i spinaqit është i ngarkuar me kalcium dhe vitamina, ka një arsye për të provuar gjithmonë të zgjidhni ate organik. Hulumtuesit gjetën DDT, një insekticid neurotoksik i ndaluar në SHBA, në një numër alarmues të mostrave te spinaqit,transmeton 10gjera.com.

Një listë “Clean 15” është përfshirë gjithashtu në raport, duke identifikuar produktet jo-organike që kanë më pak gjasa të kontaminohen me nivele të pesticideve.

Testet e Departamentit Amerikan të Bujqësisë zbuluan 230 pesticide të ndryshme në mijëra mostra të analizuara.

Grupi i Punës për Mjedisin analizoi të dhënat e mbetjeve të pesticideve të USDA dhe gjeti se pothuajse 70 për qind e produkteve jo-organike të testuara u provuan te ishin te ndotura prej pesticideve.
Më shumë se 98 përqind e mostrave të luleshtrydhes, spinaqit, pjeshkës, nektarines, qershise dhe mollës janë testuar për mbetjet e të paktën një pesticidi.

Lista e 2018 ‘Dirty Dozen & Clean 15’:

luleshtrydhe
spinaq
nektarina
mollë
selino
Domate
patate

EWG’s Clean 15

‘Lista e Pastër 15’ përfshin produktet që kanë më pak gjasa të kontaminohen nga pesticidet.

Më pak se 1 përqind e avocados dhe mostrave të misrit të ëmbël testohen pozitive për çdo pesticid të dallueshëm; ata shënohen më të pastrat e të gjitha prodhimeve të testuara.
Më shumë se 80 për qind e ananasit, papayas, shpargujve, qepës dhe lakres nuk kishte mbetje të pesticideve.
Asnjë nga frutat ne kete liste nuk u tregua pozitive për më shumë se katër pesticide.
E rëndësishme: Papaja dhe misri i ëmbël në Shtetet e Bashkuara janë OMGJ.transmeton 10gjera.com.

Lista:

avocado

Misër i ëmbël

ananas

lakër

bizele të ngrira

papaja

shparg

mango

nektarina

kivi

pjepër

lulelakër

brokoli

Temat
Shëndet

Të afërta