Nuk ka vetëm raketa, Koreja Veriore ka pasuri nëntokë 10 trilion dollarë

Koreja e Veriut është vendi më i izoluar në botë dhe diskutohet vazhdimisht për raketat, por kombi luftarak ndodhet në rezerva të më shumë se 200 mineraleve, duke përfshirë...

Koreja e Veriut është vendi më i izoluar në botë dhe diskutohet vazhdimisht për raketat, por kombi luftarak ndodhet në rezerva të më shumë se 200 mineraleve, duke përfshirë mineralet e rralla të tokës, me vlerë rreth 10 trilionë dollarë amerikanë.

Sigurisht, nuk ka raporte zyrtare se sa me të vërtetë ka pasuri Koreja e Veriut, por sipas vlerësimeve të përafërta, depozitat e qymyrit, mineralit të hekurit, zinkut, bakrit, grafiti, ari, argjendi, magnezi, molibdeni dhe shumë të tjera vlejnë midis 6 trilionë deri në 10 trilionë dollarë amerikanë, sipas projeksioneve të Koresë së Jugut të raportuara nga kuarci, shkruan Businessinsider, transmeton oranews.

Para rënies së Bashkimit Sovjetik, Korenë e Veriut u kishte dhënë përparësi minierave minerare dhe tregtisë me partnerët e tjerë komunistë. Por industria minerare ka qenë në rënie që nga fillimi i viteve 1990, për shkak të dekadave të neglizhencës dhe mungesës së fondeve për zhvillimin e infrastrukturës për të mbështetur aktivitetet minerare.

Tani tregtia e sektorit minerar të Koresë së Veriut është nën një ndalim të plotë nga Kombet e Bashkuara, pas provave të raketave bërthamore muajt e fundit.

OKB-ja nisi të ndalojë tregtinë në metale vitin e kaluar, por ka pasur njoftime se regjimi i Kim Jong-Un është angazhuar gjithnjë e më me intensitet në shmangien e sanksioneve.

OKB vendosi muajin e kaluar për ndalimin e plotë të qymyrit, hekurit dhe xeherorit të hekurit nga Koreja Veriore, ndërsa në nëntor të vitit të kaluar pat ndaluar tregtinë në bakër, nikel, argjend dhe zink.

Kina gjithashtu zbatoi ndalimin e importit të qymyrit, duke shkurtuar një litar të rëndësishëm ekonomik të regjimit. Tregtia e qymyrit ka prodhuar mbi 1 miliard dollarë të ardhura në vit për Korenë e Veriut, tha Departamenti i Thesarit i SHBA në fund të gushtit.

Koreja e Veriut ka depozita të konsiderueshme të disa mineraleve. Rezervat e saj të magnezit janë më të mëdhatë në botë pas Kinës dhe depozitat e saj të tungstenit ka gjasa të jenë më të mëdha në botë, sipas Lloyd R. Vasey, themelues dhe këshilltar i lartë për politikën në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (CSIS).

Koreja e Veriut ulet në depozita të konsiderueshme prej më shumë se 200 mineralesh të ndryshëm dhe “të gjithë kanë potencial për zhvillimin e minierave në shkallë të gjerë“, tha Vasey.

Temat
BotëLajme

Të afërta